خانه داری هتل و اصول کلی آن
به طور کلی، کارمندان خانه داری هتل به نظافت و تمیزکاری اتاقها، تعویض تمامی ارتباطات بالشت و حوله، جمعآوری زباله و رفع نواقص مربوط به برق، تهویه مطبوع و دیگر امکانات هتل میپردازند.
همچنین، آنها ممکن است وظایفی مانند تعویض کفش، پاک کردن سرویسهای بهداشتی و تنظیف لوازم استفاده شده در هتل را برعهده داشته باشند.
به طور خلاصه، کار خانه داری در هتل شامل ایجاد محیط پاک و تمیز برای مهمانان است
اهمیت خانه داری هتل و نواحی مهم آن
هتل ها از اماکن جذب توریست و گردشگر می باشند. اما در صورتی که سطوح و بخش های متفاوت هتل ها آلودگی داشته باشند، هم به دلیل کاهش سطح بهداشت و هم به علت مخدوش شدن ظاهر زیبای هتل ها، ممکن است جذب مسافر کاهش یابد.
به همین دلیل بهتر است تا هتل ها به طور مداوم تحت نظافت قرار گیرند. خانه داری هتل به صورت منظم و همیشگی موجب افزایش بهداشت و زیبا سازی هتل ها می گردد. توجه به مشکلاتی که روش های سنتی نظافتی دارند، دستگاه های نظافت صنعتی به صورت بهینه به کمک کاربر می آید. اهمیت نظافت هتلی از جمله مواردی است که نمی توان از آن چشم پوشی کرد.
هتل دارای چندین اتاق می باشند که به شکل روزانه خدمات می دهد. بنابراین کلیه این اتاق ها، راهروها، لابی، رستوران هتل، استخر و … نیاز به شست و شو و نظافت مستمر دارند. قطعاً یک هتل کثیف محیط مناسبی برای اقامت کردن نیست. در واقع این محیط ها به شکل عمومی مورد استفاده افراد قرار می گیرند. بنابراین باید به شکل ویژه ای سطوح آن مورد ضدعفونی قرار گیرد.
راهروها از نواحی پر رفت و آمد هتل ها هستند. نظافت هتل در این محدوده بسیار مورد توجه قرار می گیرد، با توجه داشت که راهروی تمیز حس خوبی در روحیه مسافران ایجاد می کند و پاکیزگی محیط انگیزه خوبی برای اقامت در هتل خواهد داشت.
برای تمیزکاری راهروها و لابی نیاز اساسی به دستگاه صنعتی وجود دارد زیرا خللی در رفت و آمد هتل ایجاد نمی کند و در کمترین زمان ممکن انجام می شود و تا برای ساکنین هتل ناراحت کننده ایجاد نشود. روش های دستی با کثیف کاری و آلوده کردن سایر نقاط همراه هستند.
بنابراین روش های مکانیزه گزینه خوبی برای خانه داری هتل می باشند. هتل ها مساحت زیادی دارد و تمیزکاری مکانیزه با اسکرابر، سرعت شستشو را بالا می برد و همزمان خشک نمودن سریع را فراهم خواهد سطوح کف را فراهم می کند.
مدیریت خانه داری در هتلداری
مدیریت واحد خانهداری در صنعت هتلداری معاصر:
در این مقاله به بررسی شیوههای مدرن کنترل واحد خانهداری در هتلهایی که هدف کلی آن سرمایهگذاری به منظور رسیدن به سود مناسب و بازدهی هدفمند در سرمایه به کار رفته در این تجارت است، میپردازد.
در طی بیست سال گذشته، تغییرات بسیار زیادی در مدیریت هتل ایجاد گردیده و واحد خانهداری نیز این قاعده مستثنی نبوده است. شرایط اقتصادی دهه ۸۰ و ۹۰ باعث تسریع این تغییرات گردید.
تاکید استراتژیک صنعت هتلداری به منظور تعیین بقای خویش برحسب انتظارات سودزایی و مدرنیزه کردن جنبههای کنترل هتل، تغییر نموده است.امروزه، این تغییرات در واحد خانهداری مشخصتر میباشد.
بسیاری از امور و فرایندها در این واحد تغییر یافته و عملکردهای جدیدی برای برآوردن نیاز میهمانان جایگزین گردیده است. این فصل شیوههای نوینی را برای مدیریت واحد خانهداری ارایه داده و باعث بازخورد کلی در سیستمها و فرایندهای تجارت و تعیین اهداف صنعت هتلداری میشود.
شیوه و اصول خانهداری ارایه شده در این فصل را میتوان برای هر هتل کوچک یا بزرگ در نظر گرفت. تنها عامل مهم، هماهنگی لازم در ارایه طرحهای متناسب با هتل مورد نظر میباشد.
●جایگاه واحد خانهداری در هتل
ابتدا میبایست نقش واقعی و هدف این واحد را در هتل مشخص و تعریف کنیم. هدف اصلی این واحد و نقش آن در ارایه اتاق خوابهایی با سرویس کامل و تمیز بر اساس مد روز و استانداردهای توافقی این صنعت و توافق مالکان، مدیران و عاملین اجرا در هتلها و فرهنگ مستولی در اذهان میهمانان و استفادهکنندگان است.
به علاوه کلیه راهروها و اماکن عمومی هتل مانند لابی میبایست مرتب، تمیز و مطابق با استاندارد باشد. این نقش در بعضی از هتلها به خدمات میهمانداری مانند میزبانی، شستشو و خشک کردن سالنها و انبارداری نیز تسری مییابد که میهمان برای کلیه این خدمات به طور جداگانه یا براساس تعرفه استاندارد در قیمت اتاق پول میپردازد.
اما جایگاه این واحد دارای جنبههای فراوانی میباشد که همیشه روشن و مبرهن نمیباشد. این جنبهها شامل استخدام، آموزش و پرورش افراد، کنترل دقیق هزینهها مانند لوازم بهداشتی، روتختی و ملحفه، کنترل عرضهکنندگان برای تضمین مشخصات محصول و حفظ استاندارد وضعیت اتاقها، و پایبندی به استاندارد ایمنی، نیز میباشد.
به طور مشخص این واحد یکی از بهترین ارکان صنعت هتلداری است. از آنجا که هتلداری در جهت فروش اتاق نیز فعالیت دارد واحد خانهداری در ارتباط با ارایه شبانهروزی اتاق کار میکند و هیچگونه تعطیلی ندارد. در برخی از هتلها واحد خانهداری به عنوان عاملی در رقابت با سایر هتلها محسوب میشود.
مثلاً هتلهای فرودگاهی که مسافران را جذب و بیست و چهار ساعته به آنها اتاق واگذار میکنند، در تمام ساعات شبانهروز مشغول رسیدگی به ورود و خروج مشتریان هستند. در بین این اعمال پروازهای تاخیری نیز میباشد که تعداد زیادی اتاق را باید در فاصله زمانی کوتاه برای مسافران آماده نمود و این خود دلیلی بر اهمیت واحد خانهداری است.
در هتلداری واحد خانهداری یکی از بزرگترین واحدها با بیشترین کارکنان میباشد که به طور مستمر و گاهی بدون نظارت، وظایف روزمره خود را توانمندانه انجام میدهند.
اکثر این کارها و تلاشها دور از دید و ذهن میهمان میباشد و به همین دلیل این واحد، قهرمانی خاموش در هتل است.
●نقش کارکنان کلیدی
در واحد خانهداری چهار نقش کلیدی وجود دارد که عدهای از افراد در آن انجام وظیفه مینمایند. کمک خانهدار، طبقهدار، خانهدار و ناظر خانهداری. در حالیکه این یک الگوی ثابت اجرایی- عملیاتی در همه هتلها نمیباشد. یعنی نقشها و شغلهای دیگری هم مانند خیاط و پردهدوز وجود دارند که دارای عناوینی هستند و میبایست طوری طبقهبندی شوند که بتوان با توجه به واحد خانهداری آنها را ارزیابی و کنترل نمود.
●کمک خانهدار (Maid)
این نقش قبلاً نقش مستخدم زن بود اما برای افزایش انعطافپذیری تغییر نام داد و اکنون زنان و مردان هر دو این نقش را دارند.
نقش اصلی کمک خانهدار مرتب کردن اتاق خوابها میباشد و باید تحت رهنمودهای خاصی انجام پذیرد. هر اتاق خواب در زمان ارایه سرویس باید در بالاترین حد استاندارد در تمیزی باشد و تنظیم و مرتب کردن آنها باید طبق مقررات هتل یعنی برحسب مکان و ارایه لوازم بهداشتی و نوع تخت انجام پذیرد. کمک خانهدار، دارای مسوولیت مهمی در ارتباط با میهمان است و معمولاً میهمانان از آنان در رابطه با تسهیلات هتل و یا امکانات رفاهی محل سوال میکنند.
گزارش وظایف، عامل اصلی در تضمین این مساله که آیا ارایه خدمات با انتظارات میهمان هماهنگی داشته یا خیر میباشد. کمک خانهدار مسوول گزارش هرگونه نقص و کمبود در اتاق است. جاروبرقی کشیدن راهروها، رساندن چرخ دستی و بردن زباله و ملحفهها از دیگر وظایف این افراد میباشد.
این وظایف میبایست با توجه به اهداف بهرهوری در هتل کامل گردند و بدین منظور، عملکردها در گزارشها ارزیابی شده و تعداد زیادی اتاق به طور شیفتی مرتب و سرویسدهی میشوند.
●ناظر طبقه و یا طبقات (سوپروایزر)
همانطور که از نام این نقش برمیآید، این فرد ناظر صحت امور نظافت و اسباب و اثاثیه در طبقات اقامتی هتل است. مسوولیت اولیه او، همراهی با کمک خانهدار هر قسمت و نظارت بر کیفیت و کارآیی خدمات است.
هنگامی که اتاق توسط کمک خانهدار آماده گردید سوپروایزرمیبایست آن اتاق را از نظر استاندارد چک کند و اتاق آماده برای میهمان را به واحد پذیرش اعلام نماید. این شخص مسوول ارایه اتاق به منظور واگذاری به واحد پذیرش است.
آموزش و ارتقاء عملیاتی کمک خانه دار بخش اعظمی از مسوولیت سوپروایزر را تشکیل میدهد که آیا پرسنل جدید آموزش و تعلیم یافتهاند و یا کارکنان موجود آموزشهای دقیق را فراگرفتهاند. این نکته حائز اهمیت میباشد که کلیه آموزشها به جهت ارزیابی صحیح کارکنان میبایست ثبت شود، سوپروایزر مسوول کنترل هزینهها و تجهیزات طبقه و ارتباط با سایر واحدها مانند بخش نگهداری و نگهبانی نیز میباشد.
ارتباط با میهمان قسمتی از وظیفه او میباشد که در کنار کمک خانهدار انجام میشود. سوپروایزر میبایست نقش فعال و مناسبی جهت جلب رضایت میهمان داشته و در صورت نیاز خدمات بهتری ارایه دهد.
سایر وظایف وی شامل کنترل ملحفهها، زبالهها و کنترل نظافت با مواد شوینده و انتقال اطلاعات مذکور به سیستم کامپیوتری مدیریت هتل جهت آگاهی مدیر میباشد. (یعنی گزارش اتاقهای آماده و گزارش نیازهای بخش نگهداری)
در بعضی هتلها که این مهارتها بسیار مهم میباشد به منظور کاهش تعداد طبقهداران بعضی کمک خانهداران بدون نظارت سرپرست مستقیم کار میکنند و کار آنان به صورت اتفاقی یا برحسب ضرورت کنترل میشود. این اعمال باعث میشود که کارکنان با ارتقاء عملیات و بالا بردن دستمزد خود باعث کاهش تعداد طبقهداران و در نتیجه صرفه اقتصادی هتل شود.
●طبقهدار (فلورمن)
این شخص در واقع به عنوان کارگر میباشد و کارهای زیادی مثل جاروب کردن و مرتب کردن راهروها و راههای خروج اضطراری، تمیز کردن آسانسورها، سطل زباله، بردن لباسهای کثیف میهمانان و آماده کردن قفسه کمک خانهدار را انجام میدهد.
کنترل و تعویض حباب لامپها نیز از وظایف وی میباشد. او با ارایه گزارش به ناظر طبقه گرهگشای اصلی در رفع نقصان وظایف خانهداری جهت رسیدگی به میهمانان و مسافران است.
●مدیر خانهداری
شخصی با مسوولیت کلی که در واحد خانهداری برای رسیدگی، به کارگیری، پیشرفت کارکنان، استانداردهای کاری و سوددهی هتل رسماً انجام وظیفه مینماید. در این راستا، دو نقش اساسی و مهم در این واحد دارد. وی با میهمانان در ارتباط است تا از رضایت آنان مطمئن شود، هزینهها را کنترل کرده و قوانین مربوط به اصول بهداشتی و ایمنی را نیز کنترل مینماید.
انتخاب، ارتباط، راهنمایی و هدایت کارکنان از مهارتهای اصلی یک مدیر موفق است. مدیریت منابع انسانی شامل استخدام، انتصاب، آموزش و ایجاد انعطافپذیری در محل کار از مقدمات اصلی برای اطمینان بخشیدن به امور فوق است که در این جهت اتاقهای هتل هر روز میبایست نظافت کامل شوند و در نتیجه آماده برای ورود میهمان باشند و در مجموع این شخص مسوول استانداردهای نظافت و نگهداری و عملکردهای واحد خانهداری است.
در هتلداری معاصر این واحد در سالهای اخیر از بیشترین تغییر برخوردار بوده و باید گفت بین عملکرد یک خانم خانهدار در منزل با عملکرد یک خانهدار در هتل که به صورت مکانیزه و بسیار متفاوت با آن صورت میپذیرد، تفاوت دارد که این تفاوت باعث بهبود عملیات در هتل میگردد.
●مدیریت منابع انسانی در واحد خانهداری
قبلاَ نیز مطرح گردید که واحد خانهداری معمولاً بزرگترین عامل اجرایی در هتل میباشد. بنابراین مدیریت منابع انسانی کارآمد بسیار حائز اهمیت است. مناسبترین روش استفاده از نیروی کار خانهداری اینست که از آنان به صورت تمام وقت، پارهوقت، نیمه رسمی، قراردادی کوتاهمدت، عصر کار و یا فقط در شیفت آخر هفته به مانند دانشآموزان یا کارکنان آژانس استفاده شود. در هتلهای بزرگ شمار کمک خانهداران ممکن است بیش از یکصد کارگر باشد. کمک خانهدار در عین حال اگر لازم باشد در انجام کارهایی با مهارتهای کم، نیز ممکن است به صورت شیفتی انجام وظیفه نماید.
کارکنان با قراردادهای متفاوت که در این صنعت خدمت میکنند مسلماً باعث ایجاد مشکلاتی برای سیستم مدیریت هتل می شوند که این خود سبب برنامهریزی دقیق در جهت تامین نیروی انسانی کارآزموده است. در انگلستان به ویژه در لندن هتلهایی که اساساً طرح منابع انسانی را در واحد خانهداری اجرا میکنند اصول آن بر این موارد متمرکز می گردد:
●استخدام نیروی انسانی
استخدام نیروی انسانی میبایست در زمانهای مورد نیاز انجام پذیرد، به منظور اطمینان از اثر بخشی مصاحبه به منظور استخدام صحیح کارکنان میبایست مشخصات شغل تعریف شود. هزینههای استخدام نیرو نیز قابل توجه است. به طور مثال هزینه فرصت از دست رفته از دیدگاه مدیریت آموزش از زمانی که کارکنان شروع به فراگیری اصول نموده تا زمانی که به طور کامل آموزش ببینند قابل ملاحظه میباشد.
●جلسه معارفه و آموزش
در چهار هفته اول استخدام نيروي انساني نسبت به بقيه زمانها، تعداد بيشتري از كاركنان دست از كار مي كشند بنابراين اولاً روند معرفي هتل و واحدهايش به منظور اطمينان از اينكه كاركنان نسبت به واحدها به درستي انتخاب شدهاند مهم است و از طرفي بايد تمامي اطلاعات مربوط به شغل به درستي معرفي شوند.
كاركنان ميبايست در محيط كار خود قرار گرفته و در صورت نياز شانه به شانه با همكارانشان به مدت دو هفته كار كنند. ضروري است كه نبايد كاركنان جديد به كار سخت و سنگيني گمارده شوند. مثلاً از آنان خواسته شود كه تعداد زيادي اتاق را در روز سوم كارشان نظافت و سرويس نمايند.
آموزش ميبايست جامع و از وسايل كمك آموزشي مانند فيلم نيز به منظور چگونگي آماده كردن تخت خواب و همچنين از چك ليست به منظور كنترل لوازم مختلف استفاده نمود، آموزش يك روند متداوم بوده و ميبايست به صورت موثري انجام پذيرد.
●بازخورد و ارزشیابی کارکنان
جهت توضیح شغل و ارزشیابی کارکنان زمان لازم تخصیص داده شود. ارزشیابی معمولاً در هتلهای بزرگ هر شش ماه با سوالات دقیق و عمیق همراه است.
ارزشیابی میبایست دارای ساختار قوی و موثر باشد. همه پیشنهادات معمولاً در فرمهای مخصوصی ثبت میشوند. در ادامه جلسه ارزشیابی مواردی به وجود میآید که باعث نوعی بازخورد انتقادی شده و باعث به وجود آمدن مکالمه و گفتگوی دو طرفه موثر و کنترل شده میشود.
بازخورد کارکنان واحدها باعث به وجود آمدن اطلاعات مفیدی در زمینههای اخلاقی و انگیزشی گروه میشود به علاوه نظریههای جدیدی ممکن است در جهت پیشبرد روند استاندارد کار به وجود آید و باعث پیدا شدن راههای بهتری در جهت کسب سود و بهره بیشتر شوند.
ارایه بازخورد به کارکنان واحدها میتواند موقعیتهایی را که در آن پیشرفت صورت گرفته و یا نیاز به ترمیم در داخل واحد دارد، سبب گردد.
●اجرای طرحهای پیشرفته
در ادامه ارزشیابی کارکنان به جهت کسب ارتقای شغلی کارکنان لایق، اجرای طرحهای پیشرفته که همان ایجاد طرحهای آموزشی هدایت شده در راستای رسیدن به اهداف هتل میباشد، موثر است.
به عنوان مثال کمک خانهدار میتواند بدون نظارت با مافوق به ناظر خانهدار ارتقاء یابد. مسلماً فواید این طرح قابل توجه بوده و شامل جلوگیری از هزینه در استخدام نیروی جدید، نگهداری کارکنان کارآمد و با انگیزه بیشتر میشود.
هتلهایی که این گونه طرحهای پیشرفته را سرمایهگذاری و اجرا نموده و به طرحهای بسیار مناسب منابع انسانی دست یافتهاند.
بنابراین طرحهای مذکور به مثابه پاداشی هدفمند است که هر هتلی به منظور نائل شدن به نتایج آن موظف به اجرا آنان میباشد. در نتیجه داشتن طرحهای پیشرفته منابع انسانی باعث نیل به اهداف ذیل در واحد خانهداری میشود:
۱) افزایش انگیزه و روحیه در کارکنان
۲) کاهش هزینه سرمایهگذاری کاری و در نتیجه ثبات در هزینه استخدام
۳) توانایی و دستیابی به اهداف انعطافی
۴) ایجاد اعتماد بیشتر برای آژانسهای کاریابی
۵) استفاده موثر از جدول نوبتکاری و توانایی در اداره نمودن واحد و همچنین بالا بردن سطح بهرهوری در واحد مربوطه.
●بهرهوری
بهرهوری به عنوان یک معیار اساسی در ایجاد سوددهی بیشتر در هتل میباشد. در واحد خانهداری، اساسیترین عامل در شناخت بهرهوری به تعداد اتاقهایی که کمک خانهدار در یک شیفت براساس استاندارد آماده مینماید مرتبط میباشد.
تعیین بهترین استاندارد نظافت اتاق و سرویسدهی از هر هتلی به هتل دیگر متفاوت است. به هرحال آمادهسازی سه اتاق در هر ساعت تا پانزده اتاق در یک شیفت هشت ساعتی در یک هتل ۴ ستاره براساس استاندارد میباشد. مبرهن است که هرچه تعداد اتاقهای نظافت شده بیشتر شود، استاندارد آخرین اتاقهای آماده شده کمتر شده و باعث تاثیر در روحیه و انگیزه و بازده پرسنل میشود. بنابراین انتظارات مشتریان و استانداردهای هتل عوامل اساسی در ایجاد بهرهوری توسط مدیر خانهداری میباشد.
ابعاد اتاقها نیز در زمان صرف شده جهت آمادهسازی اتاق موثر میباشد. مثلاً سوئیت به عنوان دو اتاق در زمان نظافت در نظر گرفته میشود. تشویق، میتواند ابزار مهم مدیریتی به منظور افزایش بهرهوری و در نتیجه سوددهی واحد محسوب شود.
مثال مشخص این نمونه پرداخت حقوق بیشتر برای نظافت اتاقها به شیوه بدون نظارت مافوق به پرسنل میباشد که نیاز به کنترل ناظر خانهداری ندارد. مثال دیگر پرداخت حقوق بیشتر به منظور سرویس و نظافت اتاقهای بیشتر میباشد.
این عوامل انگیزشی به سه معیار زیر منتج میشوند:
۱) به راحتی اجراء میشوند.
۲) به راحتی مقیاس شده و کنترل میگردند.
۳) باعث سودآوری میگردد.
تشویق، ابزار دیگری در کنترل هزینهها در واحد خانهداری میباشد و این موضوع در فصول بعدی به تفصیل بیان خواهد گردید. به جهت دستیابی و بهرهوری پایدار نیاز به تکنیکهای زمانبندی شده توسط کارکنان خانهداری میباشد که خود سبب میشود همزمان با اجرای عملیات از به کارگیری کارکنان مازاد در این واحد جلوگیری نماید.
این تکنیکهای زمانبندی شده شامل موارد ذیل میباشد:
۱) سنجش شروع کار کارکنان.
۲) تجزیه و تحلیل ورود و خروج میهمانان به نسبت مقایسه با اضافه کار کار کارکنان در این رابطه.
۳) برآورد تعداد خروجیهای دیر هنگام بعضی از گروهها مانند گروه پروازی.
۴) آگاهی از ظرفیتهای مختلف هتل به صورت روزانه.
۵) آگاهی از درصد اشغال بالا و پایین هتل.
۶) بهبود سطوح نظارت.
۷) پیشبینی مرخصی استحقاقی و استعلاجی کارکنان.
۸) به کارگیری گروهی از افراد که بتوانند هر زمان که هتل نیاز داشت کار کنند. (کارکنان روزمزد)
به طور کلی موفقیت مدیریت منابع انسانی در واحد خانهداری نقش حساسی را در پیشرفت این واحد و مجموعه هتل به عنوان کل ایفا مینماید.
●سیستمهای کنترل مدیریت
اصولاً در واحد خانهداری هرگاه نیاز به نظارت و سنجش این واحد در هر سطح باشد، آنگاه نقش سیستمهای کنترل مدیریت به دو دلیل مورد توجه قرار میگیرد:
۱) جهت ارزیابی عملکرد واحد خانهداری در راستای استاندارد و سوددهی.
۲) حصول اطمینان از هماهنگی اهداف و مقاصد تنظیم شده با دیگر موارد مربوط به هتل.
●تلاش در جهت کسب استانداردها در هتل
با وجود تلاش هتلهای امروزی به منظور کسب درآمد و سوددهی، به وضوح میتوان گفت که این امر نباید بر میزان کیفیت استانداردهای واحد خانهداری هیچگونه تاثیر منفی داشته باشد.
عبارت استاندارد نیاز به تعریف روشنتری دارد. در هریک از بخشهای اجرایی خانهداری، یکی از مهمترین اهداف، نظافت اتاق خوابها که شامل سطوحی مانند سطح قاب عکسها، زیر تختخوابها، پشت قفسه؛ و مکانهای عمومی و قابل رویت مانند جاروب زدن فرشها، تمیز کردن و گردگیری سطوح و پاک کردن لکههای روی آینه میباشد مورد توجه است. نظافت مکانهایی مانند پلههای فرار (اضطراری) و آسانسورهای حمل کالا نیز به این واحد مربوط میشود.
اماکن عمومی و توالتها نیز مهم بوده و به طور معمول مسوولیت نظارت بر نظافت آن بر عهده مدیر خانهداری بوده و مستلزم رعایت استاندارد اصول نظافت میباشد.
در مورد نظافت سطوح مرمر، گرانیت و سفالی ساختمان که نیاز به توجه خاصی دارد، توصیه میشود با شرکتهای نظافتی موجود در این زمینه قرارداد جداگانه منعقد شود.
در جایی که استانداردها اعمال شوند، حصول به اهداف کاملاً میسر بوده و بالعکس. هرگاه واحد خانهداری نتواند اهداف خود را با اهداف کلی هتل همسو نماید دستیابی به چنین استانداردی میسر نیست، امروزه الگوهای نظافتی جهت حصول به استاندارد موجود بوده که به چند نمونه آن میتوان اشاره کرد:
●فهرست کنترل
اصولاً هریک از کارکنان در واحد عملیاتی دارای فهرست کنترل امور محوله میباشد. این فهرست بیانکننده جزییات مورد نظر در کنترل اتاق میباشند. این فهرست جهت آماده نمودن در ساعت کاری هر روز توسط ناظر خانهداری تنظیم میگردد.
فهرست کنترل میتواند جهت نظافت مکانهای عمومی و نیز مشاغلی که دارای حساسیت خاصی میباشد مورد استفاده قرار گیرد. به عنوان مثال چمدانبر میتواند فهرست کنترل را در شیفت خود جهت نشان دادن وظایف شغلی در آن شیفت و مراحل انجام وظایف خود بکار برد.
به هرحال فهرست کنترل در سنجش و بررسی معیارها، اطلاعرسانی به کارکنان در زمینه مواردی که میبایست کنترل نمایند و در نهایت به عنوان یک گزارش اجرایی در واحد خانهداری بسیار موثر میباشد.
●فهرست کنترل خانهداری
مواردی که باید در اتاق چک و کنترل گردند:
– چراغها پس از اتمام کار خاموش شوند.
– قفسهها بدون گرد و غبار باشند.
– چوب لباسها موجود باشند.
– دستگاه اتو سالم و بدون گرد و غبار باشد. (هرچند در بسیاری از زنجیرههای هتلداری ورود هرگونه وسیله گرمازا مانند اتو، هیتر، بخاری … ممنوع است).
– تلویزیون سالم و بدون گرد و غبار باشد.
– کنترل تلویزیون سالم باشد.
– منوی روی سرویس موجود باشد.
– سه برگ کاغذ- سه پاکت- دو برگ نمابر موجود باشد.
– آینهها تمیز و بدون گرد و غبار باشد.
– یک عدد کیسه لاندری- یک عدد واکس کفش موجود باشد.
– یک کتری خالی- دو لیوان و یک سینی- دو فنجان و قاشق چایخوری- چای، قهوه، شکر شیر موجود باشد.
– لامپها سالم و بدون گرد و غبار باشد.
– طاقچه پنجرهها تمیز باشد.
– پردهها تمیز باشد.
– صندلیها تمیز باشد.
– تلفن- دفترچه تلفن و مداد موجود باشد.
– برگ یادداشت و کتابچه تلفن موجود باشد.
– روپوش پنبهدوزی شده تختخواب موجود باشد.
– کارت صبحانه موجود باشد.
– پد تختخواب موجود باشد.
– بالای قاب عکسها بدون گرد و غبار باشد.
– گردگیری اتاق انجام شده باشد.
– حمام تمیز و مرتب باشد.
– کاشیهای حمام تمیز باشد.
– حداقل دو دست حوله- دو دست شمع- یک پادری حمام موجود باشد.
– پرده حمام تمیز و مرتب باشد.
– توالت تمیز و مرتب باشد.
– کاغذ توالت موجود باشد.
– ژل- شامپو- کلاهدوش- صابون- لیوان موجود باشد.
– ظرف جایخی موجود باشد.
– پاکتهای بهداشتی موجود باشد.
– دستشویی تمیز باشد.
– آینه تمیز باشد.
– دستمال موجود باشد.
– کف اتاق تمیز باشد.
– پشت در تمیز باشد.
●ارزشیابی عملکرد کمک خانهداران
ارزشیابی عملکرد کمک خانهداران بدون نظارت مافوق به ناظران خانهداری که دارای انگیزه بیشتری در اجرای کارهای روزانه طبق استاندارد میباشند، مربوط میشود. بنابراین برای ارتقاء کمک خانهدار به ناظر خانهداری باید توانایی خود را اثبات نموده و نسبت به اجرای استانداردها تعهد نماید.
این قاعده، ممکن است به دیگر بخشهای خانهداری مانند نظافتچیان مکانهای عمومی یا چمدانبرها و کارکنان قسمت لباسشویی نیز بسط یابد و طبیعتاً موجب کاهش نظارت مورد نیاز آن قسمت بدون تخطی از اصول استاندارد شود.
●مدیریت و نظارت بر واحد خانهداری (MBWA) Management By Walking Around
موثرترین روش در ارزیابی استانداردهای واحد خانهداری، مدیریت صحیح و اصولی میباشد که این مدیریت و نظارت، نه تنها شامل بررسی طبقات و مکانهای خارج از رویت ساختمان میشود بلکه اقامت در هتل و استفاده از خدمات ارایه شده را نیز شامل میگردد. این امر باید در کلیه سطوح هتل و توسط مدیر کل هتل و کارکنان رده اول هتل صورت پذیرد.
در این روش نظرات مثبت و نیز مشکلات مربوط به قسمت در اختیار مدیر خانهداری قرار میگیرد لذا به یک سیستم کنترل جهت سنجش عملکرد صحیح و مناسب نیاز میباشد. در بحث استاندارد باید به خاطر داشت که معیار عملکرد براساس انتظارات مشتری و کسب درآمد، برنامهریزی میشود.
●خرید
یکی از با اهمیتترین مسوولیتهای مدیر خانهداری میباشد مادامی که خرید و مصرف انواع ملزومات و اجناس براساس مدیریت صحیح نباشد، منافع قسمت تحتالشعاع قرار میگیرد. اولین اجناسی که تحت نظارت مدیر خانهداری خریداری میشوند به شرح ذیل ذکر میشوند:
۱) اجناس اتاق خواب- وسایل توالت- کیسههای لاندری و کارتهای صبحانه
۲) مواد شوینده- تمیزکننده- سفیدکننده و خوشبوکننده هوا
۳) مواد لازم جهت تهیه چای و قهوه (چای- قهوه- شکر- شیر- بیسکویت)
۴) لباسهای فرم برای کلیه پرسنل واحد خانهداری
۵) ابزار کار: پرده حمام- ظروف چینی- بلورجات- جاروبرقی- ترولی
۶) پارچههای کتان- ملحفهها و پارچههای حولهای
معمولاً در هتلهای بزرگ این رویه مرسوم است که مدیر خانهداری موظف به خرید اجناس و ملزومات مورد نیاز از واحدهای مشخص و تعیین شده در خارج از هتل میباشد. در هتلهای کوچکتر آزادی عمل بیشتری در خرید وجود دارد، گرچه در هر دو مورد مدیر خانهداری باید نسبت به خرید و مصرف آنها به محض دریافت اجناس در هتل، نظارت لازم را داشته باشد.
در زمانی که هزینه زیادی صرف خرید این گونه کالاها میشود باید نسبت به مدت زمان مصرف کالاها دقت لازم را مبذول داشت. لیست موارد اشاره شده در بالا میتواند به شکل ذیل طبقهبندی شود.
الف) اجناس مصرفی: اجناس اتاق خواب، اجناس تمیزکننده و مواد لازم جهت تهیه چای و قهوه.
ب) اموال سرمایهای: لباسهای فرم، ابزار کار و پارچههای کتانی.
مدیر خانهداری برای خرید کنترل این موارد مذکور روش متفاوتی به شرح ذیل مد نظر قرار میدهد:
برای اجناس مصرفی (همانطور که ذکر شد به دلیل اینکه جهت مصرف خریداری میشوند و سپس دور انداخته میشوند) باید معیار مشخصی جهت تعیین صابونها- شامپوها- دستمالها و یا مواد تهیه چای و قهوه در نظر گرفته شود.
مصرف واقعی این اقلام براساس درصد اشغال هتل قابل پیشبینی میباشد. از آنجا که مصرف این مواد در هتل هیچ گاه به پایان نمیرسد لذا ذخیره مواد به طور معمولی جهت برطرف نمودن نیاز روزانه و یا هفتگی کارکنان بسیار پراهمیت میباشد.
کنترل بعدی مربوط به گم شدن و از بین رفتن اجناس بوده و مستقیماً دلیل این امر به عملکرد صحیح یا ناصحیح فهرست کنترل توسط ناظر خانهداری مربوط میشود.
موارد مصرفی که استفاده میشود باید معین گردد و ثبت جزییات مصرف در هر قسمت میتواند در امر محاسبات هتل مفید واقع شود. در زمینه خرید و کنترل اقلام سرمایهای مانند لباسهای فرم، ابزار کار و پارچههای کتانی نیاز به مدیریت متفاوتی نسبت به اقلام مصرفی میباشد. لباسهای فرم به تعداد کارکنان خریداری خواهد شد.
کارکنان در ازای تحویل لباس و نگهداری آن طبق استاندارد تعیین شده و سیاستهای خاص هتل مسوول میباشند.
عبارت ابزار کار در برگیرنده موارد متعددی مانند جاروبرقیها- ترولیها- کارد و چنگالها- ظروف سفالی و شیشهای- پردههای حمام- پتوها- پردهها- حوله حمام و امثال آن میباشد.
با توجه به این مطلب که کلیه این مواد معمولاً مورد نیاز قسمت میباشد لذا به منظور مدیریت صحیح در استفاده و جایگزینی اموال مورد نیاز، تنظیم فهرست اموال ضروری میباشد. از آنجا که احتمال شکستن و یا خراب شدن اجناس فوق وجود دارد لذا تهیه یک نمونه برنامه خرید جهت تامین تنخواه ماهانه و مورد نیاز میباشد.در پایان لازم به ذکر است که کنترل پارچههای کتانی (روتختیها و پارچههای حولهای) از گذشته جهت واحد خانهداری مشکل ساز بوده است.
هتلها امروزه به دلیل مشکلاتی از قبیل جابجایی و نصب منبع، از ایجاد واحد لاندری در هتل دوری نموده و با لباسشوییهای حرفهای در خارج از هتل قرارداد منعقد میکنند. بنابر وضعیت درصد اشغال هتل، کنترل پارچههای کتانی مشکل میباشد.
به عنوان مثال در صورتی که ۶۰۰ اتاق خواب هتل اشغال باشد و ۵۰۰۰ پارچه کثیف و لکهدار در هر روز نیاز به تقسیمبندی و شمارش قبل از خارج شدن و ارسال به لاندری دارد، این امر موجب سختی مدیریت و نظارت میشود. در بعضی مواقع ممکن است میهمان پارچهها را برای خود بردارد؛ به عنوان مثال میهمان تصور میکند از آنجایی که هزینه اتاق را پرداخت نموده لذا برداشتن حوله حق او میباشد. البته این تنها موردی نمیباشد که در خصوص گم شدن پارچه باید مورد دقت و نظارت قرار گیرد.
مهمترین وظیفه قسمت کنترل ملحفه و حوله، تهیه ملحفه استاندارد از نظر اندازه ملحفهها و وزن حولهها و نوع آن میباشد. واحد تدارکات به خاطر پیچیدگیها مجبور است معیارهای خود را برای خرید این وسایل و ملحفهها به نوعی قابل قبول تغییر دهد ولی طبق استانداردهای علمی محلفههای کهنه و مستهلک باید شناسایی و از رده خارج شوند و هرچه سریعتر با نوع مرغوب جایگزین گردند.
این وسایل و ملحفهها در هتلها باید نو و تمیز باشند. کنترل صحیح این موضوع توسط لنین روم (واحد تحویل و دریافت البسه و ملحفهها) تحول جدیدی را در این امر ایجاد میکند و باعث به وجود آمدن انبار لنین روم منسجم میشود. این قسمت میتواند به نمایندگی از طرف هتل بر کلیه ملحفهها و لاندری نظارت داشته باشد.
لنین روم میبایست بر تحویل، دریافتها، انبار قفسههای خانهداری در طبقات، شمارش ملحفههای کثیف و خاکی و ارسال سریع به لاندری نظارت داشته و به این ترتیب مدیر خانهداری کمتر نگران ملحفهها و لنین روم بوده و میتواند به وظایف خود در سایر زمینهها بپردازد.
●جدولهای نظافت دقیق
علاوه بر سرویس روزانه و نظافت اتاقها نیاز به تنظیم جداولی به منظور تطبیق موارد نظافت شده مانند پردهها، ملحفهها و روتختیها، پرده حمام و موکتها میباشد.
معیارهای لازم براساس محاسبه درصد اشغال هتل تعیین میشوند. یک برنامهریزی منسجم و هماهنگ برای چک کردن نظافت روزانه اتاقها براساس درصد اشغال هتل ضروری است. موارد گفته شده توسط سرپرست خانهداری مرتباً کنترل میشود. هزینهها و مخارج این هتلها براساس محاسبه سود و زیان هتل میباشد.
شرح وظایف مدیریت و سرپرست طبقه – خانه داری هتل
به صورت کلی سرپرست طبقه در هتل ها ناظر اتاق ها ، اماکن عمومی و کلیه فضاها و اموال هتل در طبقه خود میباشد . نظارت بر تمیزی و مرتب بودن موارد ذکر شده تنها قسمتی از وظایف شخص نامبرده میباشد .
همچنین سرپرست طبقه مسئولیت نظارت بر رعایت استانداردهای تدوین شده هتل را در ارائه خدمات توسط واحد خانه داری دارا میباشد.
رویکرد اشخاص مشغول در این پست سازمانی میباید بر اساس ایجاد حداکثر رضایت در میهمانان بر اساس ارئه خدمات مناسب ، به موقع و با کیفیت به میهمانان باشد . یکی از بازوهای مدیریت خانه داری در هر هتلی سرپرست طبقات میباشد که ادامه شرح شغلی این پست سازمانی را مطالعه خواهید نمود:
عنوان شغلی : سرپرست طبقه
مدیر بالا سری : معاونت خانه داری / مدیر خانه داری
وظایف و مسئولیت های سرپرست طبقه :
مسئولیت در مقابل عملکرد مناسب و انجام وظایف روزانه واحد خانه داری در طبقه ای که مسئول آن میباشد
مسئول برنامه ریزی و نظارت بر انجام کارهای روزانه پادوی طبقه (Floor Boy)
نظارت بر عملکرد خانه داران طبقه
برنامه ریزی و تسهیل در نظافت اتاق ها
برنامه ریزی و اعلام اتاق هایی که نیاز به نظاقت عمیق دارند به خانه داران به صورت دوره ای
نظارت و مسئولیت در مقابل تمیزی اتاق های میهمانان، راهرو ها و اتاق خانه داری طبقه
بررسی اتاق های اشغال شده و اتاق هایی که میهمانان آن از هتل خارج شده اند و همچنین توجه ویژه به نیاز های میهمانان
اطمینان از رعایت استاندارد های هتل در فعالیت های روزانه واحد خانه داری
گزارش به موقع نیازهای ویژه میهمانان با گزارش به مدیریت خانه داری و پاسخ گویی به آن
مدیریت درخواست های میهمانان ، شامل درخواست سرویس های VIP و ارتباط با گروه های مرتبط با نوع درخواست ها
بازرسی حمام ها و سرویس عمومی طبقه و اطمینان از نظافت آن ها مطابق با استاندارد های هتل
آکاهی از انواع اتاق ها و امکانات مورد نیاز آن ها
دریافت خروجی مثبت از نظرات میهمانان با ارائه سرویس به موقع و کارآمد
دنبال نمودن فرآیند اشیا گمشده در هتل
تنظیم جدول تمیزکاری اتاق ها بر اساس الویت ها
تنظیم جدول DND ( مزاحم نشوید ) بر اساس استاندارد هتل
تهیه فرم درخواست تعمیرات اتاق ها و ارائه به واحد تاسیسات
کمک به مدیر آموزش (مدیریت خانه داری) جهت انجام امور اموزشی
انتقال نیاز های تیم کاری خود به واحدهای مرتبط هتل
درخواست و برنامه ریزی جهت دریافت اقلام مصرفی اتاق ها بر اساس میزان اشغال هتل شامل (حوله ، ملحفه ، شامپو و ….)
تطابق با قوانین امنیتی ، سلامت و ایمنی هتل
ایجاد رابطه کاری مناسب و دویتانه با سایر واحد های هتل
سیستم درجه بندی و نقش خانه داری:
یک ستاره: در هتلهای یک ستاره یک استاندارد پایه از اقامت ارائه میشود. مبلمان ساده ، روشنایی کافی و در نوع متل مدیریت اقامتی مسئول خانه داری نیز میباشد.
دو ستاره: ارائه ی یک استاندارد متعادل از اقامت و مبلمان نسبتاً خوب.
سه ستاره: ارائه استاندارد اقامت راحت ، وجود وسایل گرمازایی و سرمازایی ، اتاقهایی با تلفن ، وجود وسایل صوتی و بخصوص قهوه ساز و چای ساز باری یک صبحانه ساده.
چهار ستاره: مبلمان نسبتاً کیفی و راحت ، استاندارد بالای ارائه ی خدمات به مهمان ، اتاقهایی با تهویه مطبوع ، مبلمان لانژ و سشوار.
پنج ستاره: ارائه ی اقامتی به سبک بین المللی ، استاندارد عالی ، مبلمان و دکور همراه با سرویس درجه یک ، ومجود سوئیت الزامیست و روم سرویس ۲۴ ساعته و امکانات تفریحی مهیاست.
وظایف خانه داری در هتلهای ۵ ستاره:
۱٫ نظارت اتاق
۲٫ نظافت اماکن عمومی
۳٫ داشتن لاندری همراه با امکانات آبشویی و خشکشویی
۴٫ انجام واکس کفش برای مهمان
۵٫ تحویل روزنامه صبح به مهمان
۶٫ باز و بسته کردن چمدان برای مهمان
۷٫ نگهداری از کودک
۸٫ تحویل حوله و بالش و پتوی اضافی به مهمان
۹٫ ارائه ی تخت اضافی و تخت کودک به مهمان
۱۰٫ راهنمایی و مساعدت به مهمان
حیطه مسئولیت خانه دار:
Front of the house (مهمان میبیند: اتاقها ، کریدورها ، لابی ، سالنها ، اماکن عمومی)
Back of the house (مهمان نمیبیند: انبارها ، دفاتر اداری ، لاکرها ، آشپزخانه)
مسئولیت نیروها در خانه داری:
Executive House keeper (مدیر خانه داری)
تهیه بودجه اقلام مصرفی ، کنترل هزینه ، انجام خرید و جایگزینی تجهیزات و دکور کردن حیطه ی کاری در بخش اقامت ، جذب و گزینش و آموزش نیروها بر عهده اوست. الزاما تهیه ی سوابق نیروها ، موجودی گیری اقلام انبارها بخصوص حوله و ملافه ها ، تهیه ی گزارش لینن (Linen: منسوجات پارچه ای اعم از حوله ، ملحفه و …) فرسوده و مستعمل ، انتخاب و خرید شوینده ها نیز به عهده اوست.
Assistant house keeper (معاون خانه داری)
فردی که مسئولیت اجرایی کردن دستورات مدیر خانه داری را بر عهده دارد و در نبود او مدیریت میکند.(برای بسیاری از هتلهای دارای ۶۰۰ الی ۸۰۰ اتاق این سمت وجود دارد.)
Floor superviser (متصدی طبقات)
مسئولیت نظارت بر کار خانه دارها را برعهده دارد. یعنی نظارت بر نظافت اتاقها ، همچنین حل مشکلات و تهیه ی اقلام مصرفی مورد نیاز ، کمبودها و رساندن گزارش های مربوط به مسئول بالادست ، توجیه پرسنل و پیش بینی نیازها.
Room attendant = maid (خانه دار زن)
maidها نیروی خانم در بخش خانه داری هتل هستند که کارشان آماده سازی اتاق می باشد. مسئولیت آن ها تعویض linen ، نظارت اتاق و حمام میباشد. در هتل های لوکس و دولوکس شارژ مینی بار ، چیدمان وسایل سرویس ، تنظیم وسایل صوتی و تصویری ، نظافت ظروف شیشه ای و مبلمان میباشد. میانگین تعداد اتاقهایی که در یک شیفت روز کار آماده میکنند ۱۷ اتاق می باشد.
House person = houseman (خانه دار مرد)
در واحد اتاقها مسئولیت نظافت سنگینتر را بر عهده دارد. بخصوص در اماکن عمومی ، راه پله ها ، آسانسورها ، شیشه های پنجره ها و لابی ها بر عهده ی اوست. تامین تخت اضافی ، حمل و نقل وسایل سنگین و بخصوص چیدمان آنها بر عهده او میباشد.
دستگاه های مناسب خانه داری هتل
دستگاه مکانیزه نظافتی فرآیند شستشو و نظافت در هتل ها را تخصصی و بهینه می کنند. با بهره گیری از این دستگاه ها می توان سطوح کف را شستشو داد، سطوح را پولیش زنی نمود و هر قسمت را بدون محدودیت جارو کشید. همچنین با استفاده از دستگاه های مکانیزه خانه داری هتل، سطوح موجود در حیاط و نمای بیرونی هتل شستشو داده خواهند شد.
اسکرابر هتلی
دستگاه کفشوی صنعتی بسیار کاربردی بوده و می توان به منظور شستشوی سطوح کف در حیاط، لابی هتل، پارکینگ و راهرو ها از آن بهره برد.
زمین شور صنعتی مکانیزه موجب شستشو و خشک کردن همزمان سطوح شده و از بروز مخاطراتی که ممکن است در اثر مرطوب ماندن سطوح برای افراد بوجود آید، به منظور بهبود کیفیت شستشو و دسترسی به همه نقاط آلوده، مدل های متفاوتی (از جمله اسکرابر دستی و اسکرابر سرنشین دار) ارائه شده است.
کفشوی هتل برای شستشوی هتل ها مورد استفاده قرار می گیرد. نظافت در هتل بخشی از نگهداری و هتلداری می باشد. این کفشو امکان پاکسازی تخصصی را فراهم می کند.
پولیشر هتلی
دستگاه پلیشر که قدرت پولیش کردن با پد های متفاوت را داراست، موجب جلادهی و بازگشت شفافیت به سطوح شده و می تواند پس از شستشو با اسکرابر و یا به صورت جداگانه از این دستگاه به منظور جلا بخشی به سطوح کف استفاده شود.
ابعاد دستگاه پولیشر بسیار کوچک، با طراحی فشرده می باشد و به تنهایی می تواند امکان پولیش زدن همه سطوح باریک و وسیع را به انجام برساند.
جاروبرقی هتلی
جاروبرقی هتلی به منظور نظافت هتل مورد استفاده قرار می گیرد. این جارو برقی به دلیل مجهز بودن به موتور دائم کار قدرت نظافت مداوم داشته و می تواند سطوح گسترده ای از هتل را به سادگی و بدون بروز آسیب با آن نظافت نمود.
مکنده های صنعتی در انواع متفاوتی ارائه شده و با توجه به ظرفیت مخزن مورد نیاز و قدرت لازم انتخاب می شود. اتاق های هتل نیاز به نظافت مستمر دارند و در جلب مشتری و حفظ ظاهر زیبا و پاکیزه هتل بسیار موثر هستند از جاروبرقی هتل برای تمیزکاری هتل استفاده می شود و می توان گرد و غبارهایی که در بافت موکت نفوذ می کند را پاکسازی نمود، بهره مندی از جاروبرقی هتل امکان پاکسازی حرفه ای و عمیق را فراهم خواهد کرد.
موکت از رایج ترین کف پوش های هتل است. بنابراین تمیزکاری این کف پوش بخش مهمی از خانه داری هتل می باشد. گرد و غبارهای نفوذ کرده در عمق موکت ظرف مدت کوتاهی بر روی رنگ موکت تاثیر می کند و بعد از مدتی بافت آن را دچار پوسیدگی می نمایند. توان بالای نظافتی این دستگاه مانع از منتشر شدن گرد و غبار در محیط خواهد شد.
برای این نوع نظافت مجهز از تجهیزاتی نظیر نازل ارگونومیک استفاد می شود که با این نازل می توان گرد و غبار سایر سطوح را در هتل جمع آوری کرد. ضمن این که از انتشار آن به دیگر نواحی ممانعت نمود.جاروبرقی صنعتی هتل از صدای بسیار کمی برخوردار است.
همین موضوع محبوبیت آن در نزد کاربران خدماتی افزایش می دهد.
واترجت صنعتی هتلی
واترجت دستگاهی کاربردی برای شستشوی سطوح هموار و ناهموار هتلی می باشد. یکی از مصادیق نظافتی در هتل شستشوی سطوح نمای بیرونی و حیاط می باشد.
کارواش صنعتی با بهره گیری از مکانیزم قدرتمند فشار معمولی آب را چندین برابر خواهد کرد. واترجت بهترین وسیله با کیفیت سطوح بیرونی است که در خانه داری هتل کاربرد دارد.
جت واتر در نظافت هتل بسیار پرطرفدار بوده و تنظیم فشار خوبی دارد و می تواند برای انواع امور نظافتی در هتل مناسب باشد. آب در این دستگاه از طریق نازل بر روی سطح پاشیده می شود و سطوح بسیار کثیف همچون پارکینگ یا آشپزخانه را پاکسازی کرده و در از بین بردن روغن و آلودگی عمیق در محوطه گزینه بسیار مناسبی می باشد.
بخش پر استفاده دیگر در هتل استخر محسوب می شود که شستشوی عمیق آن با آب فشار قوی صورت می گیرد. کارواش دستی قابلیت استفاده بهینه در شست و شوی آب نما، محوطه بیرونی هتل، استخر، آشپزخانه، پارکینگ را نیز دارا دارد و صرفه جویی در مصرف آب میسر خواهد کرد.
فرش و موکت شوی هتلی
فرش و موکت شوی یکی از کارآمدترین دستگاه های نظافت مکانیزه محسوب می شود که به منظور استفاده در محیط های وسیع و پر رفت و آمد بسیار مناسب است و با وجود این دستگاه نظافت صنعتی دیگر نیازی به خروج فرش و موکت از محل نخواهد بود و با توجه به این که موکت شور ها دارای سیستم خشک کن می باشند، الیاف فرش و موکت را به سرعت خشک نموده و افراد خیلی سریع می توانند بر روی سطوح نظافت شده تردد داشته باشند و نیازی نخواهد بود مدت زیادی جهت خشک شدن آن در انتظار بمانند، ابزاری توانمند و قابل اطمینان که به منظور شستشوی موکت و فرش با هر مساحتی کاربردی است.
طراحی دقیق وعملکرد بهینه موکت شوی و شستشوی و کیفیت مناسب در نظافت انواع فرش و موکت را فراهم می کند، عواملی چون ظرفیت مخزن آب تمیز و مخزن آب کثیف، پهنای شستشو برس ها و تعداد آن ها و قدرت مکش موتور مکنده، اندازه و مدل های متنوع طراحی و تولید شده آن انتخاب دستگاه شستشوی فرش را در فضاهای گوناگون فراهم می کند و برس های دستگاه آلودگی ها را از عمق تار و پود فرش خارج کرده و مانع از تشکیل قارچ و بوی نامطبوع می گردد.
موکت شور با برخورداری از تجهیزاتی چون تی مخصوص سطوح تخت و سخت لابی هتل را به بهترین نحو پاکسازی می نماید، همچنین توانایی بالای آن در نظافت سطوح سنگی ستودنی و غیر قابل باور است.
نحوه عملکرد بی نظیر دستگاه فرش شوی به گونه ای است که هم زمان با پاشش آب و مواد شوینده برس غلتکی چرخیده و آلودگی های ماندگار را به سهولت از لابلای بافت فرش یا موکت بیرون می کشد و در یک چشم بهم زدن آب و آلودگی های باقی مانده را با سامانه قدرتمند خود مکش و جمع آوری و به درون مخزن آب کثیف منتقل می کند.
تی شور هتلی
تی شوی ابزار نظافتی بسیارساده و ارزان با کاربری بسیار بالا است که جهت نظافت سطوح کف و به انجام رساندن شستشوی استاندارد طراحی و ساخته شده و به طور مداوم مورد استفاده قرار می گیرد.
تی شوی وسیله ای شناخته شده محسوب می شوند که از دیرباز تا کنون مورد استفاده کاربران خدماتی بوده و هست و مدل های گونان آن صرفا بنا به نوع کاربری و فضای مدنظر متفاوت طراحی و تولید می شوند، از مهترین ویژگی های این ابزاری نظافتی وزن مناسب آن است که سهولت جابجایی را برای نیروی خدماتی امکان پذیر می کند، تی شور معمولا با نام تی شوی هتلی یا خانه داری نیز شناخته می شود و از آن برای انجام امور خدماتی و نظافتی چون جمع آوری زباله در هتل ها، رستوران ها، مسافرخانه ها و سالن های غذاخوری بهره گیری می گردد.
خوشبوکننده هوا هتلی
هتل ها شاهد رفت و آمد و مراجعه تعداد بالایی از افراد هستند که به دلایل مختلف کاری یا تفریحی به این مراکز مراجعه می کنند، این حجم بالا از تردد خستگی، تنش پرسنل را به دنبال دارد و حتی برای مراجعه کنندگان نیز موجب اضطراب می شود که با استفاده از دستگاه ها و تجهیزات مناسب هتل نظیر خوشبو کننده هتل می توان این مراکز را به محلی آرامش بخش و دلپذیر تبدیل نمود و حتی به افزایش تعداد مسافران و رونق کسب و کار آن ها کمک کرد.
بهره گیری از دستگاه خوشبو کننده هوا یکی از روش های پیشنهادی به منظور تحت تاثیر قرار دادن مهمانان هتل می باشد، رایحه خوش ایجاد شده توسط خوشبوکننده هوا محیطی مطلوب و آرامش بخش را برای حاضران به ارمغان آورده که ترک هتل را برای آن ها ناممکن می سازد به طوری که در برخی از موارد دیده شده حتی مسافر اقامت خود را برای ماندن در آن فضا چند روز دیگر تمدید نموده است.
بخش های گوناگون هتل می تواند با استفاده از تجهیزات خوشبوکننده با طراوت و ایده آل گردد و در این میان لابی هتل،سرویس بهداشتی،سالن ورزشی، رستوران و کافی شاپ هتل از اهمیت بیشتری برخوردار می باشند.
اصطلاحات خانه داری هتل کدام است؟
برخی اصطلاحات خانه داری هتل عبارتند از:
Reception: محل پذیرش مهمانان و ورودی اصلی هتل
Lobby: فضایی در نزدیکی پذیرش که معمولاً شامل مبلمان و محل نشستن است.
Room service: سرویس اتاق که از طریق آن میتوانید غذا یا نوشیدنی در اتاق خود سفارش دهید.
Housekeeping: بخش مرتبط با نظافت و تمیزکاری اتاقها و امکانات هتل
Concierge: کارمندی که برای راهنمایی و پاسخ به سوالات مهمانان درباره شهر و اماکن دیدنی محل هتل، مشغول به کار است.
Bellhop: کارمندی که برای حمل کیفهای مهمانان به اتاقهایشان و راهنمایی در مورد امکانات هتل مشغول به کار است.
Valet parking: سرویس پارکینگی که در آن خودروی مهمانان به دست کارمندان هتل گرفته شده و به پارکینگ مناسب هتل منتقل میشود.
Buffet: غذا خوری خود خدمتی که در آن مهمانان میتوانند از یک بوفه غذا با انواع مختلف و متنوع به صورت خودخدمتی استفاده کنند.
Checkout: روز و ساعتی که مهمانان باید اتاق را ترک کنند و باید بدهی خود را پرداخت کنند.
Mini bar: یک یخچال کوچک در اتاق هتل که معمولاً مواد خوراکی و نوشیدنی را برای مهمانان در بر دارد.
در این مقاله سعی نمودیم تا مهمترین نکات و اصول واحد خانه داری در هتل ها بیان گردد.امید که مفید بوده باشد.